pepi(at)kantchevlawoffice.com
Uncategorized @bg

Защо реших да се присъединя към протестите срещу АСТА?

(архив)
Защо хиляди хора излязоха на улицата за първи път от 1997? Нямаше ли друга кауза, която да подкрепим, че точно тази?
Може да зададем много подобни въпроси. Ето част от моите отговори.
Представете си, че през 70-те или 80-те години, когато не е имало интернет, в САЩ и Европа бяха прокарали закони, в които полицията да има право да ви влезе в къщата просто така, превантивно, просто за да са сигурни, че не вършите нещо нередно. Или пък да задължат водопроводчика, електротехника или бояджията да дават сведения какво имате в дома си. Реакцията би била много подобна на това, което се случи сега.
Днес за поколението, родено след 60-те години, интернет е всичко. Там са приятелите ни, писмата ни, банковите ни сметки – всичко, което е така лично и неприкосновено. Модерният човек вече не крие тайните си в дъното на рафтовете на гардероба си, а в нета. Това е територия, която няма да бъде предоставена доброволно.
Другата причина е прекомерността на наказателните санкции, които АСТА задължава да бъдат въведени от страните в собственото си законодателство. Наскоро срещнах във Facebook снимка на Майкъл Джексън със следния текст „Свали от нета mp3-ка с песен на Майкъл Джексън и ще лежиш в затвора една година повече от лекаря, който го уби”. Действително АСТА задължава страните нарушаването на правото на интелектуална собственост на някого да се наказва по-сурово от посегателството върху живота и здравето на личността. Това е меко казано прекомерно!!!
Това чии интереси се защитават? На малка група много богати отбрани хора и на корпорации, които могат да си позволят да платят за такава световна норма. А целта каква е? Без да си мръднат пръста да станат още по-богати, като накарат интернет доставчици и органи на реда да започнат да работят за тях напълно безплатно. Кой ще го финансира това нещо? Точно така – данъкоплатецът…
В Америка Стив Джобс и компанията му създадоха ITunes. Макар и тогава да не си давахме ясна сметка, това беше толкова революционно, че промени начина на разпространие на продуктите на музикалната индустрия. До онзи момент, ако ти харесваше дадена песен, трябваше да си купиш целия албум за 25$ . Останалите песни може да не са ти по вкуса – но това нямаше значение. Купуваш си диска и си слушаш което и колкото поискаш. С появата на itunes вече можеш да си изтеглиш само песента, която харесваш, на цена от 1$. Ефектът за потребителят е същият, но 25 пъти по-евтин. Американците освен високи заплати имат и евтин достъп до всякакво съдържание.
Ако в България можехме да си свалим любима песен за 50 ст., бихме ли се занимавали с торенти? Не и при тези размери днес. В малка България никой не иска да създава подобна платформа. По-лесно е плашим хората с Явор Колев по телевизията. От известно време и България има достъп до itunes. Така е. Доколко е достатъчно обаче?
Американците си имат и Netflix. За 3$ сваляш даден филм с перфектно качество. Събирате се цялото семейство пред големия плазмен телевизор вкъщи, отваряте пуканките и се наслаждавате. В България такова щастие имат само любителите на Love.net. Останалите ползват торент сайтове. Ако имаше Netflix BG това число би било далеч по-минимално.
Вместо да създаваме по-разнообразни и модерни платформи за удобство на потребителите и за защита на авторите, използваме методите от миналото със санкции, глоби и затвор.
Колко ли по-справедлив ще стане този свят ако всички ратифицират АСТА? За една mp3-ка 18 годишен тинейджър ще влиза в затвора, а Маргините , Тракторите и Галевите ще са на плажа. Красота!

Leave a Reply

Запазени права

Всички материали и статии на сайта на Адвокатска Кантора Кънчев са със защитени авторски права и не могат да бъдат цитирани, редактирани и използвани без изричното писмено съгласие на техния автор.

Потърсете ни

  • Качествени юридически услуги
  • Познаване и опит на местния пазар
  • Подпомагане на международния бизнес
  • Бърз отговор
  • Креативни идеи
  • Разумни цени